Vi har flera typer av trägolv, allt från parkett till massiva trägolv.

Parkett

Parkettgolvet är ett klassiskt och mycket vackert golv som funnits i våra vardagsrum och finrum sedan århundraden. Det är ett tåligt golv och rör sig inte mycket i förhållande till vanliga trägolv. Till att börja med finns inga stora springor i ett parkettgolv. Det beror på att fibrerna i golvet är riktade åt olika håll i de olika lagren, vilket jämnar ut trycket vid temperaturförändringar och fukt.

Parkettgolv är ett golv av korta trästavar lagt i ett mönster (stavparkett, lamellparkett, högkantsparkett, mosaikparkett, fiskbensparkett och holländskt förband). Ett parkettgolv är uppbyggt av flera lager material, där ytskiktet består av äkta trä. Det finns olika kvaliteter och en de flesta är omslipningsbara. Fanérgolv innebär att ytan enbart är en millimeter tjock. Det kan inte slipas om alls.

Ett parkettgolv läggs på ett plant underlag och liksom alla trägolv ska man ta hänsyn tas till i vilken riktning plankorna går i rummet. Ljus och format på rummet spelar in. Ett golv som läggs åt ”fel håll” kan se mycket avigt ut och förstöra ett rums proportioner. Parkettgolv läggs ofta flytande.

 

Trägolv

Ett massivt trägolv ger ett mycket vackert och levande golv. Med massivt menas att golvet är tillverkat av trätiljor med naturlig ådring. Det slits med tiden och får ofta en vacker patina. Det kan slipas om och då blir som nytt.

Det finns en mängd olika träslag att välja mellan, liksom bredder och ytbehandlingar. Beroende på vilket träslag och vilken ytbehandling det massiva trägolvet har, får golvet också olika egenskaper. Men alla trägolv blir mycket levande och behagliga att gå på.

Ett massivt trägolv kan läggas på ett befintligt golv eller ett plant underlagsgolv. Hur golvet sedan läggs beror till stora delar på underlaget.

Skeppsgolv

Vill man ha en inredning med marin känsla kan ett skeppsgolv passa bra. Det är ett trägolv som ser ut som ett skeppsdäck. Golvet är mycket hållfast och beständigt.

För att få utseendet på ett skeppsgolv läggs ränder in mellan bräderna. Ränderna i ett exklusivt skeppsgolv tillverkat av solitt trä består ofta av en nedfräst gummilist (gumminåt). Ett alternativ är en tränåt. Trägolven kan vara spåntade eller levereras som tiljor. Hela syftet med nåtningen är att få ytan att bli resistent mot vatten. Det är ett golv som är lätt att hålla rent.

 

Bambugolv

Bambu som golvmaterial är relativt nytt inom svensk heminredning. Bambugolvet är tåligt, särskilt i en jämförelse med andra trägolv. Det rör sig inte lika mycket som ett vanligt trägolv gör och det tål väta och påfrestningar i en högre grad. Att det dessutom är ett golv som ses som miljövänligt gör bambugolvet till ett intressant alternativ för många som gillar design och inredning.